******************

Fehér, édes

Jégbor - Cabernet Sauvignon (2009-es évjárat. 0,375 l)

Cabernet Sauvignonból készült, mely fagytűrő szőlőfajta. A fagy beálltával hajnali két órakor -7 oC-on szüretelhetjük, abban az esetben, ha legalább három négy napig -7 oC alatt van a hőmérséklet. Szüret után azonnal enyhe nyomással préseljük. Végeredményként harmóniájában gazdag egy kellemes ízű és illatú zamatos édes bort kapunk, melyet desszertborként ajánlunk 12 oC-on.

5000 Ft
 
Jégbor (2004-es évjárat)

Cabernet Francból illetve Cabernet Sauvignonból készült, melyek fagytűrő szőlőfajták. A fagy beálltával hajnali két órakor -7 oC-on szüretelhetjük, abban az esetben, ha legalább három négy napig -7 oC alatt van a hőmérséklet. Szüret után azonnal enyhe nyomással préseljük. Végeredményként harmóniájában gazdag egy kellemes ízű és illatú zamatos édes bort kapunk, melyet desszertborként ajánlunk 12 oC-on.


7500 Ft
 
Dolce Vita (Ómuskotály) (2007-es évjárat)

Kései szüretelésű Ottonel Muskotály szőlőből készült, édes desszertbor. Készítési eljárása hasonló a jégboréhoz. Jellemzően ezt a fajtát magas szőlőcukor tartalommal szüreteljük. Aranysárga színű, ízvilágában finom illatú és zamatú, lágy savtartalmú fehérbor.


Desszertborként ajánljuk 12 oC-on.

 

3000 Ft
 
Egri Ottonel Muskotály (2010-es évjárat)

Közepes termőképességű, korán érő, közepes mennyiségű cukrot és kevés savat tartalmaz. Általában 17 – 19 mustfokkal szüreteljük. Borainak extrakttartalma közepes, illat és zamatanyag tartalma nagy, narancsvirágra emlékeztet.


Önmagában vagy desszertborként ajánljuk 12- 14 oC-on.

1500 Ft
 

Fehér, félédes

Egri Tramini (2013-es évjárat)

Dél- tiroli származású fűszeres, gyümölcsös, fahéj és mézízben váltakozik.
Szőlőjének színe éretten pirosas, ezért bora fiatalon is lehet aranysárga. Mustja sok cukrot és kevés savat tartalmaz. Extrakttartalma nagy.


Szárnyas ételekhez, libamájhoz illetve gyümölcsökhöz ajánljuk 10-12 oC-os hőmérsékleten.

1500 Ft
 

Fehér, félszáraz

Királyleányka (2012-es évjárat)

Bora igen kellemes, enyhén a muskotályborokra emlékeztető illat- és zamatanyagokkal rendelkezik. Jellemzője a kissé parfümös, kellemes illat. Élénk, üde savérzetet ad. A Királyleánykából készült bor illatos, kajszis, diszkréten muskotályos, általában finoman savas és könnyű.


1500 Ft
 

Fehér, száraz

Egri Csillag (2015-es évjárat 0,75 l)

Az új egri fehérbor legendája:


Kövesd az egri csillagot!


Senkit sem lephet meg igazán, hogy az Egri Csillag története egészen a török időkig vezethető vissza. A legendát kutatva bukkantam rá Eger egyik legjobb ismerője, Türk Frigyes egy 1903-as írására, melyben megemlíti, hogy a Nagy-Egeden és környékén, a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak. Az egyik őrkunyhó romja a mai napig létezik az Ostoros melletti előhegyen: a régről itt maradt objektumot ma is Csúnyamunkának hívják a környékbeliek. Türk leírása szerint ezek az őrházak éjjel fáklyákkal voltak kivilágítva, így téve beláthatóvá a területet. Az őrkunyhók éjszakai fényének így védelmi és útjelző funkciója is volt.


Ez azért volt fontos, mert ez az előhegy vezetett be – és vezet be ma is – Ostoros felől az egri borvidék egyik nagy völgyébe, az Almagyar- és a Sík-hegy vonulatába. Az út aztán folytatódik az Eged mentén a Bükkön át, az őrkunyhók tulajdonképpen egy kereskedelmi útvonal fontos pontjait jelölték az Alföldről és az északi hegyek felől utazónak egyaránt. Az út mentén pedig bor, gabona és textiláru cserélt gazdát. Az Almagyar-, Sík-hegy völgyében folyó Csurgó-patak annak idején a Nagy-Eged egy kis tavát táplálta, a tó vize pedig a lovakat, jószágokat itatta.
Az akkoriban hosszú ideig eltartó utazást mifelénk sokszor éjszaka sem hagyták abba. Tehették is, mert amikor Eger határához értek a sötét éjszakákban, az Eged-hegy szőlőinek őrkunyhói világítva mutatták az utat. A gyakran boroshordókkal megrakott szekerek így kényelmesen és biztonságosan közlekedhettek évszázadokon keresztül Eger határában, ráadásul nagyobb fizikai megterhelés nélkül, hiszen a lovak szinte végig laposon poroszkálhattak, egészen a hegyekig.


Az utasbarát jelzőfényeknek híre ment országszerte. Akkoriban terjedt el ez a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

Csutorás Ferenc

2000 Ft
 
Egri Leányka (2015-es évjárat)

Erdélyből származó, minőségi fehérborszőlő-fajta. Bőtermő, korán érő, közepes cukortartalmú. Bora diszkréten nektár illatú és ízű, többnyire lágy. Extrakttartalma közepes.

Az Egri leánykát szárnyasokhoz, borjú- és báránysültekhez ajánljuk 12- 14 oC-ra hűtve.

1500 Ft
 
Egri Ottonel Muskotály (2012-es évjárat)

Illatuk intenzív, és a közhiedelemmel ellentétben kiváló - bár nem évekig tartó - savakkal bírnak.


1500 Ft
 
Chardonnay (2012-es évjárat)

Illata zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet.

Íz jegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság.

Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető.

akcio.jpg

1500 Ft
 
Sauvignon Blanc (2012-es évjárat)

A Sauvignon Blanc szőlőfajta a hűvösebb klímájú termőterületeket kedveli.Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik.

akcio.jpg

1500 Ft
 
Pinot Blanc (2012-es évjárat)

Ez a fehér Burgundi, melyet sokan összecserélnek a Chardonnayval. Rendkívül elegáns bor némi mogyoró ízzel.

akcio.jpg

1500 Ft
 

Vörös, édes

Egri Menoire (Kékmedoc) (2013-as évjárat)

A Menoire francia eredetű korán érő kékszőlő, másik elnevezése Magyarországon a Kékmedoc. Színe rubinvörös, illatában fűszeres,zamatos meggy íz váltakozik.

Desszertekehz ajánljuk 16-18 oC-on.

1500 Ft
 
Édes mámor (Medina)

Korai érésű kékszőlőfajta, amely minden évben magas cukorfokkal szüretelhető. Bora különleges illatú és zamatú.Ezt az intenzív, illatot és zamatot az egyik alapfajtájától a Medoc noire-tól örökölte. Az 1984-től államilag elismert fajtát, Csizmazia József és Bereznai László nemesítette az Egri Kutató Intézetben, az Eger 1 és a Medoc noire keresztezésével.


Desszertborként ajánljuk 16 °C-on.


1500 Ft
 

Vörös, félédes

Egri Merlot (2014-es évjárat)

A XVIII. század végén tűnt fel a Bordeaux-i borvidéken. Neve a francia Merle, Merleau szóból ered, ami feketerigót jelent. Illatában és ízében gyakran a cseresznye-, az eper- és a málnaaroma érezhető.


Desszertekhez ajánljuk. 16-18 oC-on.

1500 Ft
 

Vörös, száraz

Egri Pinot Noire (2013-as évjárat)

Franciaországból származik, Burgundia és Champagne egyik fő fajtája. Közepes termőképességű, közepes mennyiségű cukrot és színanyagot, egyben sok savat tartalmaz.
Borának cukormentes extrakttartalma, illat- és zamatanyag- tartalma közepes.


Vadhúsokhoz ajánljuk  16- 18 oC-on.

1500 Ft
 
Egri Bikavér (2012-es évjáratú védett eredetű minőségi bor)

Az ősi Eged-hegy talajából táplálkozó négy-öt szőlőfajta feldolgozásából, majd házasításából tevődik össze. A Bikavér 50%-ban Kékfrankos, 20%-ban Merlot, 10%-ban Cabernet Sauvignon, 5%-ban Cabernet Franc,10%-ban Blauburger, 5%-ban Bíborkadarka házasításából áll. A bort ezután legalább másfél évig érleljük tölgyfahordóban, majd három hónapig barrique hordóban és csak ezután palackozzuk.

Alkohol tartalma jellemzően 13-14% v/v.

Színe bíbor vörös , magas extrakttartalmú, íz- és illatvilágában harmonizál.


Vad és vöröshúsokhoz ajánljuk 18-20 oC-on.

2000 Ft
 
Egri Merlot (2013-es évjárat)

Az egri Birka-dűlő déli lankáin egy szálvesszőre metszett Merlot szőlő fajtából kiváló minőségű bor került az ászokhordókba, egy éves érlelés után enyhe barriqueolást követően palackoztuk. Bora mélyvörös, telt, sajátos, zamat- és ízgazdag, fekete ribizlis, szilvás tónusú, bársonyosan savas, gyorsan fejlődő, száraz minőségi vörösbor. Az ételek és borok párosításában a merlot igen sokoldalú.

Alkoholtartalma 14% v/v.

Tengeri halakhoz, gombás ételekhez és vörös húsokhoz ajánljuk 18-20 oC-on.

2000 Ft
 
Egri Cabernet Sauvignon- Cabertnet Franc (2014-es évjárat)

Francia származású, az egyik legelterjedtebb szőlőfajta a világon. A két cabernet fajta a főbb jellemzők alapján közel áll egymáshoz. Színe mélyvörös, cserzőanyagokban gazdag, zamata intenzív, hosszú, extrakttartalma magas. Az összeházasított borok illata málnára valamint zöldpaprika aromára emlékeztet.

Alkoholtartalma 13 %v/v


Magyaros ételekhez ajánljuk 16-18 °C-ra hutve.

2000 Ft
 
Kékfrankos (2013-es évjárat)

Cukortartalmuk közepes, savtartalmuk közepesnél nagyobb, extrakttartalmuk közepes.
Mélyvörös színű, csersavdús, zamatokban gazdag, markáns vörösbor.
Ideális kísérője vad és marhahúsból készült ételeknek.

Fogyasztását 16-18 °C-ra hűtve ajánljuk.

1500 Ft
 
Syrah (2014-es évjárat)

A Syrah egy francia szőlőfajta, amely az Észak-Rhone völgyből származik. Kifejezetten testes bort adó szőlőfajta, jellegzetes illat és íz jegye a feketebors.

2000 Ft
 
Cabernet Franc (2010-es évjárat)

A Cabernet Franc illata nem olyan intenzíven fűszeres, mint a Sauvignoné, viszont jó évjáratban hallatlan íz mélységet ér el. Illata szederre, zamata kökény-erdei szamóca-szilva illatokra vezethető vissza.

1500 Ft
 

Rosé, félszáraz

Egri Rosé (2015-as évjárat)

Cabernet Sauvignon, Merlot és Kékfrankos szőlőfajták házasításából készült könnyű, friss, zamatos rosébor. A szüreti eljárás során a bogyószemeket rövid ideig hagyjuk a héjon erjedni, ezáltal egy kellemes enyhe hagymahéjszínt kapunk. E bortípusra az elegáns világos szín, a könnyedség, élénkség, mérsékelt fanyarság, valamint a finom gyümölcsös illat- és ízkarakter jellemző.


Előételekhez és hal fogásokhoz ajánlunk 8 °C-on.

1500 Ft
 


Pincészetünk |  Boraink |  Díjaink |  Galéria |  Akcióink |  Híreink |  Kapcsolat |  Partnereink