******************

Fehér, száraz

Egri Csillag (2015-es évjárat 0,75 l)

Az új egri fehérbor legendája:


Kövesd az egri csillagot!


Senkit sem lephet meg igazán, hogy az Egri Csillag története egészen a török időkig vezethető vissza. A legendát kutatva bukkantam rá Eger egyik legjobb ismerője, Türk Frigyes egy 1903-as írására, melyben megemlíti, hogy a Nagy-Egeden és környékén, a város északkeleti végein lévő szőlőkben valaha őrkunyhók álltak. Az egyik őrkunyhó romja a mai napig létezik az Ostoros melletti előhegyen: a régről itt maradt objektumot ma is Csúnyamunkának hívják a környékbeliek. Türk leírása szerint ezek az őrházak éjjel fáklyákkal voltak kivilágítva, így téve beláthatóvá a területet. Az őrkunyhók éjszakai fényének így védelmi és útjelző funkciója is volt.


Ez azért volt fontos, mert ez az előhegy vezetett be – és vezet be ma is – Ostoros felől az egri borvidék egyik nagy völgyébe, az Almagyar- és a Sík-hegy vonulatába. Az út aztán folytatódik az Eged mentén a Bükkön át, az őrkunyhók tulajdonképpen egy kereskedelmi útvonal fontos pontjait jelölték az Alföldről és az északi hegyek felől utazónak egyaránt. Az út mentén pedig bor, gabona és textiláru cserélt gazdát. Az Almagyar-, Sík-hegy völgyében folyó Csurgó-patak annak idején a Nagy-Eged egy kis tavát táplálta, a tó vize pedig a lovakat, jószágokat itatta.
Az akkoriban hosszú ideig eltartó utazást mifelénk sokszor éjszaka sem hagyták abba. Tehették is, mert amikor Eger határához értek a sötét éjszakákban, az Eged-hegy szőlőinek őrkunyhói világítva mutatták az utat. A gyakran boroshordókkal megrakott szekerek így kényelmesen és biztonságosan közlekedhettek évszázadokon keresztül Eger határában, ráadásul nagyobb fizikai megterhelés nélkül, hiszen a lovak szinte végig laposon poroszkálhattak, egészen a hegyekig.


Az utasbarát jelzőfényeknek híre ment országszerte. Akkoriban terjedt el ez a mondás, hogy ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!

Csutorás Ferenc

2000 Ft
 
Egri Leányka (2015-es évjárat)

Erdélyből származó, minőségi fehérborszőlő-fajta. Bőtermő, korán érő, közepes cukortartalmú. Bora diszkréten nektár illatú és ízű, többnyire lágy. Extrakttartalma közepes.

Az Egri leánykát szárnyasokhoz, borjú- és báránysültekhez ajánljuk 12- 14 oC-ra hűtve.

1500 Ft
 
Egri Ottonel Muskotály (2012-es évjárat)

Illatuk intenzív, és a közhiedelemmel ellentétben kiváló - bár nem évekig tartó - savakkal bírnak.


1500 Ft
 
Chardonnay (2012-es évjárat)

Illata zöldalma- és tűzkőillat, néha füstre emlékeztet.

Íz jegyei: érett sárgadinnye, méz, érett bornál a vajasság.

Rendkívül elegáns bor, sokáig érlelhető.

akcio.jpg

1500 Ft
 
Sauvignon Blanc (2012-es évjárat)

A Sauvignon Blanc szőlőfajta a hűvösebb klímájú termőterületeket kedveli.Francia származású, az egész világon elterjedt szőlőfajta. Tőkéje erős növekedésű, fürtjei kicsik, tömöttek. A belőle készülő karakteres bor könnyen felismerhető; bodzára, fűre, csalánra, szénára emlékeztető aromákkal, finom savakkal rendelkezik.

akcio.jpg

1500 Ft
 
Pinot Blanc (2012-es évjárat)

Ez a fehér Burgundi, melyet sokan összecserélnek a Chardonnayval. Rendkívül elegáns bor némi mogyoró ízzel.

akcio.jpg

1500 Ft
 


Pincészetünk |  Boraink |  Díjaink |  Galéria |  Akcióink |  Híreink |  Kapcsolat |  Partnereink